“Mam nadzieję, że przekonam was, byście nie kupowali i nie stosowali w waszych ogrodach pestycydów, a także wystrzegali się tej orgii kolorowych roślin z centrów ogrodniczych”

Dave Goulson

Dżungla w ogrodzie. O dzikiej przyrodzie wokół nas.

Ta książka pokazuje życie, które toczy się tuż pod naszymi nogami. Mówi o życiu w ogrodzie, parku, szczelinie płyty chodnikowej. Małe ogrodowe istoty są tutaj pokazane z dokładnością i swoistym uwielbieniem. To książka idealna dla Ludzi Słońca, którzy cenią sobie każde życie inspirowane Słońcem. Pozycja jest niemalże gotowym poradnikiem budowania Harmonii z Naturą i bliskości z Bogiem Słońce.

Fascynujące opowieści o skorkach, pszczołach, odmianach jabłoni, niedozwolonych a stosowanych pestycydach przeplatane są przepisami na smaczne i zdrowe przekąski. Znaleźć można przepis na muffiny z morwą, cydr, kiszoną kapustę, kozi ser, wino z owoców czarnego bzu czy pudding jabłkowo-miodowy.

Również autor zawarł w swojej książce wiele porad typowo ogrodniczych: jak zrobić własny listownik, jak wykonać własne opryski? Podpowiada prowadzenie dziennika zbiorów. Sugeruje najlepsze rośliny przyjazne zapylaczom, pokazuje jak tworzyć bioróżnorodne ogrody. Dla wszystkich, którzy stawiają na zdrową żywność, ta książka jest skarbnicą wiedzy.

  • Lista dwunastu rodzajów jagód odpowiednich dla ptaków:
  • bez czarny,
  • bluszcz pospolity,
  • głóg,
  • jabłoń rajska,
  • jarząb pospolity,
  • jeżyna,
  • kalina hordowina,
  • mahonia pospolita,
  • ognik szkarłatny,
  • róża dzika,
  • tarnina,
  • wiciokrzew pomorski.
Zupa z topinamburów i kabaczków

Składniki: 1 łyżka oliwy, łyżka kminu rzymskiego, 1 pokrojona w kostkę cebula, 40 gad topinamburu, 40 dag kabaczka obranego i pokrojonego w kostkę, 20 dag czerwonej soczewicy, 600 ml wody, 2 kostki bulionowe, łyżka pasty harissa, łyżka sosu Worcestwr, garść tymianku lub majeranku, czarny pieprz.

Smażyć ziarna kminu na oliwie przez minutę. Dodaj cebulę i usmaż na złoty kolor. Dodaj resztę składników i duś na małym ogniu przez 30 minut, dopóki soczewica i kabaczek nie zmiękną. Zmiksuj. Można podać z dodatkiem śmietanki albo jogurtu i pieprzu.

Opracowanie: BPK-S

Komentarze są wyłączone.