„Zachód Słońca jest kolejnym dobrym momentem, by patrzeć na Słońce. Nasiąkać nim na swój przedsen”.

Katarzyna Enerlich

Prowincja rządzi się innymi prawami niż wielkie aglomeracja. Na wsi żyje się wolniej, bliżej ludzi, zwierząt i roślin. Zapiski z prostego życia opowiadają o tym, o dobrym wegetariańskim jedzeniu, o pisaniu książek i byciu wśród światła Słońca.

“Powoli w medytacji słońca dochodzi się do tego, że z zamkniętymi oczami w każdej chwili widzimy słońce w sobie. Wtedy można oddać się wewnętrznej medytacji słońca. Ale zaczynać ja trzeba zawsze od zewnątrz. Tak jakbyśmy w sposób naturalny przechodzili od tego, co obiektywne, do tego, co subiektywne” [s.134]

Katarzyna pokazuje czytelnikom swój świat, swoją wioskę, dom. Wykorzystując opowieści innych buduje ciepły obraz życia. Jego ważnym miejscem jest ogród – który karmi i ozdabia. Jej życie w wolnym rytmie prowincji jest pełniejsze, bardziej uważne. Więcej w nim Słońca i ludzi.

„Gdy jestem w ogrodzie zapominam o tym, co mnie uwiera i dręczy. Owo zapomnienie rozlewa się we mnie. Tracę pamięć na dłużej, nawet gdy już wrócę do domu. Ogród staje się terapią na uwierające kamyki duszy, które wszak pojawiają się od czasu do czasu u każdego […]

Ogrodnictwo i pisarstwo mają za sobą wiele wspólnego. Polegają na tworzeniu i karmieniu tym, co się stworzyło. I są pracą samotniczą, podczas której jednak nie odczuwa się samotności” [s.231]

Autorka dzieli się z czytelnikami wieloma przepisami na wegetariańskie dania czy roślinne kosmetyki.


 WIOSENNY SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
 Kwiaty obrać z łodyg, zalać gorącym syropem na cukrze. Zostawić na dwa dni i odcedzić. Zagotować, dodać sok z cytryny i zabutelkować. Pasteryzować 15 minut.  
ZUPA Z POKRZYW
Zbieramy młode pokrzywy (w gumowych rękawicach), siekamy, gotujemy zupę jak z botwinki. Stosujemy dobry wywar z warzyw najlepiej wcześniej podduszonych na oleju rzepakowym lub kokosowym. Ugotowana na tej bazie zupa jest po prostu pyszna. dodajemy śmietanę lub mleko kokosowe. Warto dodać czosnek i kmin rzymski. 
KRÓLOWA ZUP JESIENNYCH - DYNIOWA
Z pieczonej dyni, zblendowanej z dodatkiem przypraw. Gałka muszkatołowa, pieprz, czosnek, kmin rzymski, papryka słodka i ostra, sos sojowy i olej sezamowy. na koniec sok z cytryny. można dodać mleka kokosowego. 

Tekst BPK

Komentarze są wyłączone.