Wegetariańska SYCYLIA

Słonecznie, owocowo, lekko, warzywnie i ciekawie o smacznej kuchni sycylijskiej opowiadają Louise Malmros Manfrinato i Francesca Maugeri Holmstrom.

Sycylia to największa wyspa na Morzu Śródziemnym.

“Nieskończenie piękna i przyjazna, zamieszkana przez ludzi żyjących nieśpiesznie, z dnia na dzień. Pełno tu miłośników prostego życia, z dumą wychwalających powolny codzienny rytm”.

Klimat tej ziemi jest pełen Słońca, a skoro promieni słonecznych jest wiele, wspaniale rosną cytryny, pomarańcze czy mandarynki. Książka ta skupia się na dziesięciu podstawowych składnikach powszechnie używanych w sycylijskiej kuchni. Tak pisze o tym autorka:

“W ZALANEJ SŁOŃCEM KUCHNI mojego domu rodzinnego na Sycylii bez przerwy zagniatane ciasto. Nie tylko na chleb i innego rodzaju pieczywo, ale również na makaron, pizzę i kluski. Zapach świeżo upieczonego chleba błyskawicznie przenosi mnie do czasów dzieciństwa”.

Domowe opowieści ubarwiają poszczególne przepisy, z których dla mnie najciekawszym okazał się przepis na PENNE CON ZUCCHINE FRITTE E MWNTA, czyli makaron ze smażoną cukinią i miętą.

Pokrój cukinię na plasterki, włóż do durszlaka, posyp solą i odstaw na co najmniej 30 minut, by puściły sok. 
Następnie je opłucz, osusz i usmaż na złoty kolor na sporej ilości oliwy. 
Rozłóż je na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. 
Posiekaj czosnek i papryczkę chili, a potem podsmaż je na dużej patelni. 
Ugotuj makaron al dente. Wrzuć makaron i cukinię na patelnię z czosnkiem i papryczką, dobrze wymieszaj i posyp startym serem pecorino.

Komentarze są wyłączone.